Boerekreek
Over deze plattelandsklas
Ben je op zoek naar een actief verblijf omringd door een wereld van rust en stilte? Dan ben je in De Boerekreek aan het juiste adres! Dit landschap, gevormd door het eeuwenlang onderhevig zijn aan de natuurelementen is een attractie op zich. Ontdek hier het aanbod sport, aangevuld met een breed scala aan landbouwbedrijven. Indien je graag meer weet over het mooie krekengebied, opteer dan zeker voor een streekverkenning of natuurwandeling.
Adres
St - Jansstraat 132
9982Sint-Jan-in-Eremo
België
Gebouwen en terreinen
Slaapkamers
De totale capaciteit bedraagt 90 slaapplaatsen, verdeelt als volgt:
2 kamers voor 1 persoon
14 kamers voor 2 personen
6 kamers voor 4 personen
6 kamers voor 6 personen
De kamers hebben een badge-toegangscontrole.
Sanitair
Er is een wastafel, douche en toilet aanwezig op elke kamer.
Binnenruimten
Er is een leslokaal beschikbaar.
Buitenruimten
Volgende faciliteiten zijn buiten aanwezig: tuin, terras, beachvolleybal en petanqueveld.
Maaltijden
Alternatieve maaltijden
Bij allergie of intolerantie kan het centrum een alternatief voorzien. Meldt dit goed op voorhand. Op aanvraag kan gezorgd worden voor vegetarische maaltijden, maaltijden zonder varkensvlees of Halal. Deze aanpassingen hebben geen invloed op de kostprijs. De maaltijdkeuze kan ter plaatse niet meer gewijzigd worden!
Aanbod
Thema
Landbouw, sport en natuur.
Verplaatsingen
De meeste verplaatsingen zijn met de fiets. Zorg er dus zeker voor dat alle kinderen fietsvaardig zijn. Deze fietsen zijn aanwezig op het centrum.
Veelgestelde vragen
1. Welke inentingen zijn er nodig?
Alle leerlingen zijn ingeënt tegen tetanus.
2. Worden er avondactiviteiten voorzien?
Er is de mogelijkheid om een diavoorstelling streekverkenning of activiteit sterrenwacht te reserveren.
3. Moeten de leerlingen een medische fiche hebben?
Ja, voor eigen gebruik.
4. Wat brengen leerlingen zeker mee?
Vignet ziekenfonds
Pantoffels voor binnen, rubberlaarzen, sportschoenen
Regenkledij
Toiletgerief
5. Wat is de uurregeling?
De maaltijden staan op volgende momenten gepland:
ontbijt om 08u00, middagmaal om 12u30 en avondeten om 18u00.
Aanvang sport 09u30 en 14u00.
Op de laatste dag zijn de kamers leeg om 9u00, refter leeg om 14u00.
6. Kunnen ouders brieven sturen?
Domein De Boerekreek
Naam school - naam kind
Sint-Jansstraat 132
9982 Sint-Jan-In-Eremo
*Schrijf zeker tijdig.
7. Kunnen kinderen ter plaatse een postkaart en/of postzegel aankopen?
Elke leerling krijgt 1 postkaart gratis van plattelandsklassen vzw. Postzegels voorzie je zelf.
8. Is het domein rolstoeltoegankelijk?
9. Welke multimedia is aanwezig?
Volgende is aanwezig op het domein: lcd-tv, digibox, beamer, scherm en wifi.
10. Kunnen we ter plaatse een drankje aankopen?
Ja, dit is mogelijk.
11. Hoe geraken we op het domein?
Met de bus of fiets.
12. Is er iemand van Plattelandsklassen vzw aanwezig?
We vinden een persoonlijke aanpak belangrijk. Daarom hebben we op dit domein een vrijwilliger waarbij je tijdens het verblijf steeds terecht kan. Voor dit domein is de contactpersoon van Plattelandsklassen vzw Godelieve (0471 91 11 74).
Voor een plaatsbezoek op voorhand neem je contact op met de domeinverantwoordelijke op het nummer 09 218 96 71.
Jouw plattelandsklas kan er zo uit zien
Voorbeeldprogramma
Voormiddag | Namiddag | |
Maandag | Installeren kamers & kennismaken | Aanbod Boerekreek |
Dinsdag | Melkvee Sint-Annahof | Aanbod Boerekreek |
Woensdag | Natuurwandeling met gids | Aanbod Boerekreek |
Donderdag | Aanbod Boerekreek | Geitenbedrijf De Geeter |
Vrijdag | Akkerbouw & vleesvee het Waterland | vertrek naar huis om 14u00 |
Formulas
In een COMFORT-formule alles laten begeleiden door Landbouweducatie Boerenbond vzw of toch liever in de PUUR-formule zelf als leerkracht de helft van het programma invullen? Of iets tussenin met onze PUUR+-formule? Het kan allemaal. Voor dit plattelandsklassencentrum kan je kiezen uit volgende formules:
(Onze prijzen worden jaarlijks geïndexeerd.)
Puur
3-daagse
Geen sport!
4-daagse
Geen sport!
5-daagse
Geen sport!
Comfort
3-daagse
Minstens 1 landbouwbedrijf
2 dagdelen centrum
4-daagse
Minstens 2 landbouwbedrijven
3 dagdelen centrum
5-daagse
Minstens 2 landbouwbedrijven
4 dagdelen centrum
Activiteiten
Maak een keuze uit onderstaande activiteiten en wij stellen jouw plattelandsklas samen.
Sportactiviteiten
Spel en beweging
Je kan kiezen uit verschillende sporten. Het sportgedeelte staat steeds onder begeleiding van bekwame, gediplomeerde én enthousiaste sportmonitoren. Deze sporten worden georganiseerd door de Boerekreek. Meer informatie via 09/218 96 71
De keuzes kan je hier raadplegen:
Bij boerin Sonja
Op bezoek bij een melkveebedrijf
Speurtocht op het melkveebedrijf. Aan de hand van doe-, kijk-, voel-, ruik- en proefactiviteiten kom je veel te weten “over het leven zoals het is ‘op de boerderij’ met melkkoeien.
Melkveebedrijf Familie Matthys
Martine, Jan, Bert en Dries vertellen over hun melkveebedrijf
Hier worden vooral zwart bonte koeien gehouden met veel aandacht voor de verzorging van de dieren. Wisten jullie dat ook de koeien meedoen aan prijskampen? Ze worden geborsteld, gewassen en hun haartjes worden kort gehouden. Ze zijn al vaak in de prijzen gevallen. 3 Robots zorgen ervoor dat de dieren gemolken worden. De robot stuurt de koe naar de juiste afdeling in de stal. Daarnaast worden alle kalfjes in afzonderlijke hutjes gehouden tot een bepaalde leeftijd. Je kan deze zeker eens aaien.
Bij boerin Greta
Bezoek aan het melkveebedrijf Sint Margriete
Hier worden de koeien gemolken door een robot. Deze volautomatische melkmachine melkt de koeien zonder dat er nog mensen aan te pas komen. Elke koe wordt herkend door de machine. De koe bepaalt zelf wanneer ze gemolken wil worden.
't Livinushof
Bezoek aan een bio-akkerbouwbedrijf
Op een oud zoldertje, ingericht als educatieve ruimte, worden de kinderen via vertelling en beeld in contact gebracht met biologische landbouw. Wat telen ze hier en hoe gebeurt dat? Daarna gaan we met de tractor en kar naar de velden. We observeren en onderzoeken er de planten en de bodem. Zin in een wedstrijdje ‘onkruid wieden’? We kijken, proeven, tekenen en spelen winkeltje ….
Opgelet: supplement van 100 euro per bezoeksgroep
Het waterland
Bezoek aan een akkerbouw en vleesveehouderij
Heb je al eens de tarwekorrels geproefd waar men nadien bloem van maakt? Wist je dat Charlotte en Nicolas ook namen zijn van lekkere aardappelen? Weet je hoe onze kleine kalfjes zelf hun koe melken? Hier maalt en mengt de boer zelf het meel voor zijn dieren en stelt met zorg hun dagelijkse menu samen.
Bij boer Kristof
Bezoek aan het geitenbedrijf
Wij zijn een vrolijke bende geiten en wonen op een geitenboerderij. Wij zijn al met 1000, waarvan er zo een 700 melkgevend collega’s zijn. We wonen in een nieuwe stal, waar we verwend worden met veel licht, verse lucht, lekker eten en een proper bed van stro. Bent u benieuwd hoe het is om alle dagen voor geiten en lammetjes te zorgen? Proef je graag eens van lekkere geitenkaas? Dat kan!
Bij boer Ryckaert
Bezoek aan akkerbouwbedrijf
Wist je dat deze boer ook filmacteur is en geregeld de rol speelt van directeur, zeeman of politieagent? Misschien moet je hem er maar even naar vragen... Dat belet niet dat je in de ban geraakt van wat de boer vertelt over het leven van de gewassen op het veld. Zat je ooit zelf achter het stuur? Hier is je kans en wel meteen in de cabine van zo’n reuzenlandbouwvoertuig, meters boven de grond ...
Van zaadje tot vlas
Bezoek aan vlasbedrijf
We horen het verhaal ‘van (lijn)zaadje tot vlas’ en mogen zelfs een handje toesteken. We ontdekken hoe het er vroeger aan toe ging. Nadien snuiven we de sfeer op van een nog in volle actie verkerend vlasbedrijf. Eens terug buiten kunnen de kinderen terug wat op adem komen (kinderen met hooikoorts of allergie moeten hier oppassen …) De gids vertelt over wat er daar allemaal met het vlas gebeurde en waarvoor het uiteindelijk gebruikt wordt.
Op stap met natuurgids Geert
Natuurwandeling
Ontspannen wandelen we langs typische plekjes van het Krekengebied. Samen met de gids ontdekken we in deze exclusieve biotoop opvallend veel leven: kluten, grauwe ganzen, een blauwe reiger en misschien zelfs een bruine kiekendief. Op een speelse manier komen we meer te weten over het riet, de vogeltrek en de knotwilgen. Maar laten we vooral het water niet vergeten, het water van de kreken en het Leopoldskanaal: stille getuigen van een ver verleden…
Op zoek naar sporen en verhalen uit het verleden
Streekverkenning
Het ontstaan van het polderland brengt ons naar een niet zo heel ver verleden. Het vertelt ons over de eeuwige strijd van de mens tegen het water. Over de arbeid om het land op de zee te winnen. Maar ook over de landbouwgrond die het heeft opgeleverd. We ontdekken hoe de vele kreken zijn ontstaan. En de legendes. Door zijn ligging, vlak bij de Nederlandse grens, duiken ook al snel de nodige smokkelverhalen op tijdens onze tocht.
Stappen met Stany
Blote voetentocht
Lopen op blote voeten is in onze moderne samenleving ‘not done’. Het Blotevoetenpad wordt een ware belevenis. Van start tot aankomst reageren onze voeten op verschillende ondergronden: hard, zacht, koud, warm, ruw, aangenaam, pijnlijk, modderig en hoe goed kan jij tekenen en iets vast nemen met je tenen?
Museum Aardenburg
Archeologisch museum
De Romeinen: wie waren ze, hoe leefden ze en wat kwamen ze in Aardenburg (Nederland) doen...? Hier horen we het verhaal van mysterieuze ‘getuigen’ uit een lang vervlogen gigantisch imperium. Het Gallo-Romeins museum herbergt een niet alledaags verhaal en de gids bewijst dat een museumbezoek best wel de moeite waard kan zijn...
Huysmanhoeve
streekmuseum in open lucht
In de hoogstamboomgaard van de Huysmanhoeve staan niet alleen fruitbomen van oude Meetjeslandse rassen, maar er leven ook ontelbare insecten en vogels. Met het thema ‘In en rond de boomgaard’ zoomen we in op dit verborgen maar bruisend leven. In het voorjaar leren we over de bloesem, insecten en gaan we braakballen van uilen uitpluizen. In het najaar plukken en persen we appels maar zoeken eveneens naar insecten en maken een insectenhotel.
Koekenbak
Zandkoekjes maken
We maken zandkoekjes met 2 verschillende smaken. Welke ingrediënten zijn daar voor van belang? Vanwaar komen die? We gaan zelf aan het werk en kijken hoe makkelijk het is om te kneden met goed resultaat? Lekkere zandkoekjes maken! Wie zal dat niet lusten? Nadien verpakken en meenemen zodat jullie deze naar believen kunnen opeten of meenemen naar huis.
De sterrenwacht
Vertellen over de wondere wereld van het heelal
Door de telescoop kijken we naar de planeten en de sterren. Wat is een planeet? Wat is een ster? Welke sterrenbeelden kunnen we herkennen? Raak geboeid door deze wondere maar verre wereld.
Natuurwandeling
Landschapsverkenning met natuurgids Carine
We bevinden ons middenin de polders, eens “een verdronken landschap”. Dit zijn gebieden die door toedoen van de mens gewonnen zijn op de zee. Hoe heeft men dit aangepakt in het landschap? Dun bevolkt met kleine dorpjes, kreken, dijken met lange bomenrijen, ontgonnen veengronden. Tijdens deze wandeling houden we ook halt in een openluchtklasje “de palingbelevingsplek” waar alles over dit diertje verteld wordt : een mysterieus begin met een reis rond de wereld waar heel wat gevaren moeten getrotseerd worden. De paling is tegenwoordig een zeer bedreigde vissoort maar was in het krekengebied jarenlang een trouwe passant.
Contact
Neem contact op met Landbouweducatie Boerenbond vzw om de beschikbaarheid op een plattelandsklassencentrum op te vragen of een plattelandsklas te reserveren.
Voorbereiding
Vind je een degelijke voorbereiding met de leerlingen en/of naverwerking van de plattelandsklas in de klas belangrijk? Wij ook! Voor elk leergebied, voor elke landbouwsector, voor elke doelgroep bieden wij een aantal klasactiviteiten gratis aan. Hopelijk inspireren ze jou als leerkracht om rond 'landbouw en platteland' in de klas aan de slag te gaan!
Heb je vragen?
Wij adviseren jou bij het maken van de juiste keuzes voor jouw klas, uit de activiteiten, bij de voorbereiding in de klas, ... Aarzel niet contact op te nemen! We zijn er voor jullie!